fbpx

Bagaimana Kenaikan Harga & Inflasi Pengecutan Mempengaruhi Rakyat Malaysia Pada Musim Raya

Minggu ini menandakan minggu kedua Ramadan dan rakyat Malaysia secara beransur-ansur menyesuaikan diri dengan tempoh berpuasa dan bersedia untuk menyambut musim perayaan Hari Raya yang akan datang. Dengan endemik masih berterusan, perayaan Hari Raya tahun ini akan menjadi yang pertama selepas pandemik, dan orang ramai berharap untuk kembali ke keadaan normal dengan rumah terbuka, berkumpul bersama rakan dan keluarga, serta bertukar-tukar ucapan raya. Walau bagaimanapun, semasa persiapan Raya sedang berlangsung, ramai mungkin tidak menyedari peningkatan harga yang ketara bagi barang keperluan Raya dalam dekad yang lalu. Sebagai contoh, harga promosi purata Minyak Masak Buruh pada tahun 2022 ialah RM28.99, berbanding dengan RM20.20 pada tahun 2020, menunjukkan peningkatan sebanyak 44%. Demikian juga, harga purata Minyak Masak Saji telah meningkat dari RM20.70 kepada RM28.99 dalam tempoh yang sama.

Sehubungan dengan itu, mentega adalah keperluan mesti dalam hampir setiap rumah tangga kerana orang selalunya memasak dan memanggang untuk Hari Raya. Harga promosi purata bagi Seri Pelangi Margarin 1kg pada tahun 2020 adalah RM4.74 dan kini harganya adalah RM7.37 (+55%). Makanan sejuk beku merupakan salah satu barangan keperluan untuk memasak cepat bagi keluarga. Ayamas Frankfurter Ayam 340gm telah meningkat dari RM3.10 pada tahun 2020 kepada RM4.59 pada tahun 2022 (+48%). Telur Gred D 30s pada tahun 2020 adalah RM6.17, meningkat kepada RM9.95 pada tahun 2022 (+61%). Untuk maklumat lanjut, jadual harga di bawah menunjukkan 80 item berkaitan Hari Raya yang mengalami inflasi dalam 3 tahun terakhir.

Kadar inflasi dijangka terus meningkat. Apabila pemilik jenama tidak ingin bersusah payah meyakinkan peruncit untuk meningkatkan harga, mereka menggunakan kaedah yang kami rujuk sebagai “peningkatan harga senyap” yang melibatkan pengurangan saiz produk. Fenomena ini dikenali sebagai Inflasi Pengecutan dan ia berlaku pada banyak produk yang kita gunakan dalam kehidupan seharian tetapi kita mungkin tidak sedar. Sebagai contoh, saiz Marina Chicken Nuggets dikurangkan dari 1,000gm pada tahun 2012 kepada 750gm pada tahun 2022, Minuman Yogurt Marigold dikurangkan dari 1,000ml kepada 700ml, dan Kordial Sunquick dari 840ml sekarang berkurangan menjadi 800ml. Lihat senarai penuh 35 item berkaitan Hari Raya yang mengalami Inflasi Pengecutan dalam jadual harga di bawah.

Hargapedia telah berada dalam industri ini selama lebih 5 tahun, membantu lebih daripada 1.3 juta rakyat Malaysia menjimatkan wang semasa membeli-belah. Rakyat Malaysia menggunakan aplikasi Hargapedia untuk membandingkan harga barang-barang runcit, produk kesihatan dan kecantikan, elektronik, dan untuk memeriksa tawaran terbaik dalam talian atau di kedai-kedai, sama ada dari pasar raya atau platform e-dagang, dan mengumpul baucar untuk memaksimumkan penjimatan. Hargapedia adalah aplikasi jimat wang untuk membeli-belah bagi semua keluarga dengan pendapatan isi rumah yang berbeza.

Aplikasi Hargapedia adalah popular dalam kalangan rakyat Malaysia semasa persiapan Raya untuk mencari harga terbaik barang runcit dan menerokai promosi peruncit. Aplikasi ini menekankan kemudahan dan membantu pengguna memantau harga dan membuat persediaan apabila harga yang betul tiba. Platform e-dagang seperti Lazada dan Shopee biasanya mengadakan jualan dua kali sebulan dan pasaraya menawarkan promosi pada hujung minggu mengikut kekerapan kemaskini di media sosial, akhbar, dan brosur.

Untuk memanfaatkan tawaran-tawaran ini, rakyat Malaysia harus menggunakan aplikasi Hargapedia untuk memantau harga dan membeli apabila harga mencapai “harga yang baik”. Dengan aplikasi ini, rakyat Malaysia dapat menjimatkan 30% atau lebih pada barangan harian kerana diskaun yang ditawarkan. Jadual harga di bawah menunjukkan perbezaan antara Harga Promo dan Harga Biasa pada 80 item berkaitan dengan Raya.

Ini menunjukkan bahawa promosi berlaku secara kerap dengan banyak peruncit mempromosikan produk mereka secara agresif untuk menarik pembeli membeli lebih banyak semasa promosi yang dapat menghasilkan penjimatan sebanyak 30% atau lebih. Selain itu, Hargapedia telah menemuramah pengguna yang dahulu pergi ke kedai-kedai yang berbeza untuk menjalankan kajian harga tetapi sekarang mereka memberitahu bahawa membeli-belah menjadi lebih cekap semasa menggunakan aplikasi ini. Aplikasi ini menjimatkan masa dan petrol, menjadikannya satu penyelesaian penjimatan wang.

Secara kesimpulannya, ia menjadi lebih penting daripada sebelumnya untuk menjadi pengguna pintar. Dengan mengambil sedikit masa dan usaha untuk mencari tawaran terbaik, membandingkan harga, dan mengumpul baucar, kita dapat memaksimumkan penjimatan kita. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan muat turun Hargapedia, sebuah aplikasi yang mudah digunakan yang dapat membantu anda memantau harga dan memanfaatkan promosi yang boleh membantu rakyat Malaysia menjimatkan 30% atau lebih. Jangan tunggu lagi, mula menjimatkan hari ini.