fbpx

6 alatan rumah yang perlu dibersihkan elak kuman dan penyakit

table top house cleaning products : spray, glove

Rumah yang bersih dan kemas membuatkan anda berasa lebih selesa dan yakin berada di rumah sendiri. Membersih dan mengemas merupakan dua perkataan yang berbeza maksud. Mengemas adalah menyusun atur peralatan dan kelengkapan rumah supaya kelihatan lebih kemas dan rapi. Manakala membersih rumah pula bermaksud menghalang kuman dan bakteria yang belum dapat dilihat dengan mata kasar.

Walaupun anda membersihkan rumah setiap hari, ia belum tentu sihat kerana kuman masih bermaharajalela dibeberapa tempat. Untuk memastikan kesihatan keluarga anda berada pada tahap optimum dan bebas kuman, anda perlu perhatikan beberapa tempat yang harus anda bersihkan setiap hari.

Antaranya ialah :

1. SUIS LAMPU DAN TOMBOL PINTU

Anda harus membersihkan suis lampu dan tombol pintu dengan menggunakan kain yang dicelup dengan pembasmi kuman. Selepas itu, lapkan dengan menggunakan kain yang bersih.

2. PETI AIS

Jangan hanya sekadar meletakkan bahan makanan sahaja. Anda perlu membersihkan sisa-sisa makanan yang tertumpah di dalamnya sekurang-kurangnya seminggu sekali. Selain itu, bersihkan bahagian pemegang peti ais setiap hari dengan air suam, sabun pencuci atau cecair pembasmi kuman.

3. TUALA MANDIAN

Kuman boleh membiak pada tuala yang lembap dalam waktu yang lama. Untuk mengurangkan perkembangan kuman ini, pastikan anda menggantikan tuala seminggu sekali. Jangan lupa bersihkan juga palang penyidai tepat anda menggantung tuala anda setiap hari.

4. ALAT MAINAN ANAK

Apabila diperhatikan, anak-anak suka memasukkan tangan ke dalam mulut, apatah lagi dengan barang mainannya. Ini termasuk menyentuh pelbagai alat mainan yang lain. Sebab itulah, amat penting untuk anda sentiasa membersihkan mainan anak anda. Pastikan ianya juga dari bahan pembersih yang yang selamat.

5. ALAT KAWALAN JAUH TELEVISYEN, TELEFON, DAN KOMPUTER

Anda kerap mengabaikan peralatan ini, sedangkan perlatan inilah yang kerap anda gunakan semasa berada di ruang tamu. Anda boleh bersihkan permukaannya dengan cecair pembasmi kuman yang selamat untuk semua ahli keluarga.

6. SINKI

Penelitian mendapati bahawa 500,000 bakteria hidup dalam saluran pembuangan singki. Jadi, anda perlu membunuh kuman dengan menuangkan pembersih atau cecair pembasmi kuman ke dalam saluran singki beberapa kali seminggu.

 

ANDA JUGA PERLU TAHU JADUAL MEMBERSIH RUMAH BAGI MELANCARKAN KERJA RUMAH ANDA.

HARIAN

-Bilik Tidur – kemaskan barang dan rapikan tempat tidur.
-Dapur – Pinggan mangkuk, peti ais, meja makan
-Bilik Air – Sinki, tandas
-Ruang tamu dan bilik – kemaskan barang, lapkan perabut, sapu lantai
-Rumah – buang sampah ke tong sampah di luar rumah

MINGGUAN

-Bilik tidur – gantikan cadar, lap dan bersihkan perabot dalam bilik
-Dapur – bersihkan peralatan di atas meja dan mop lantai
-Bilik air – bersihkan dinding, paip tandas dan cermin bilik air

BULANAN

-Bilik air – keseluruhan dinding, lantai dan tandas.
-Seluruh rumah – bersihkan tingkap, pintu dan kerusi
-Halaman rumah – elakkan dari mengumpul sampah atau barang yang tidak diperlukan

Source from: Absolutely Natural — https://azlinamubin.com/2016/02/04/6-alatan-rumah-yang-perlu-dibersihkan-elak-kuman-dan-penyakit/